Wysokość i forma dotacji:
Wsparcie udzielane będzie w formie bezzwrotnych dotacji w ramach pomocy de minimis.
- Maksymalna wartość netto inwestycji: 600 000,00 PLN.
- Maksymalna wartość dotacji: 540 000,00 PLN.
- Wysokość dofinansowania: do 90% kosztów netto (podatek VAT nie podlega dofinansowaniu).
- Minimalna dotacja 50 000,00 PLN
Kto może składać wniosek o dotację?
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z całej Polski prowadzące działalność w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura w ramach następujących kodów PKD:
55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów
77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
79.11.A Działalność agentów turystycznych
79.11.B Działalność pośredników turystycznych
79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
91.02.Z Działalność muzeów,
91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej
Na co można przeznaczyć dotację?
Dotację można przeznaczyć na unowocześnienie lub dywersyfikację prowadzonej działalności, w szczególności na:
- budowę, rozbudowę, modernizację obiektów i bazy usługowej;
- zakup środków trwałych;
- inwestycje w OZE, zmniejszenie odpadów i zużycia energii (tzw. „zielona” transformacja);
- zakup i wdrożenie technologii cyfrowych (oprogramowanie, automatyzacja);
- szkolenia dla pracowników.
Przykładowe wydatki
– sprzęt gastronomiczny
– meble kuchenne/ogrodowe
– klimatyzacja/wentylacja
– fotowoltaika/pompy ciepła/magazyny energii
– roboty budowlane (w tym remont obiektu, budowa tarasu)
– budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
– namiot gastronomiczny
– urządzenia służące zmniejszeniu zużycia surowców i materiałów
– urządzenia do zmniejszenia ilości odpadów
– stacje ładowania aut elektrycznych
– stacja parkowania/naprawy rowerów
– systemy automatyki budynków
– systemy rezerwacji online
– system kluczy elektronicznych
– systemy zarządzania przedsiębiorstwem
– systemy automatyzujące pracę kuchni/kelnerów
– szkolenia z zakresu technologii IT, zarządzania informacjami i danymi, zarządzania ryzykiem
– opracowanie procedur technicznych
Przykładowa dywersyfikacja
- rozszerzenie usług restauracji o usługi cateringowe
- rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
- wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia
- rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
- rozszerzenie oferty hotelu o wypożyczalnię sprzętu wodnego
Najważniejsze wymogi konkursu:
- odnotowanie spadku obrotów w wysokości co najmniej 30% w roku 2021 lub 2020, liczonych rok do roku
- realizacja projektu nie może rozpocząć się wcześniej niż po dniu złożenia wniosku o dofinansowanie oraz zakończyć nie później niż 31.01.2026 r.;
- brak możliwość zmiany profilu działalności na inny kod PKD niż wskazany w regulaminie konkursu;
- rozliczenie inwestycji odbywać się będzie na podstawie dokumentów księgowych
- na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP (prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru);
- przewidywane wsparcie w formie zaliczki* oraz refundacji (*zgodnie z projektem regulaminu, do potwierdzenia w ostatecznym dokumencie);
- wykluczony zakup gruntu i gotowej nieruchomości;
- wnioskodawcy będą składać wnioski wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI) dostępnego na stronie lsi.parp.gov.pl
- wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek
Kiedy będzie można złożyć wniosek?
Nabór wniosków zostanie uruchomiony w okresie marzec/ kwiecień 2024 r.
Nasza oferta:
I. Przygotowanie wniosku o dofinansowanie w konkursie KPO A.1.2.1 dla branży HoReCa. oraz doradztwo w pozyskiwaniu dotacji na inwestycje
I rata (opłata wstępna – po podpisaniu umowy): 2 500,00 PLN brutto
II rata (premia za sukces): w wysokości 5% brutto od przyznanej dotacji*
(* nie mniej niż 15 000,00 PLN brutto)
II. Usługa doradcza w zakresie rozliczenia projektu, przygotowania do kontroli, zachowania okresu trwałości
Rozliczenie za godzinę konsultacji w wysokości 200,00 PLN brutto/h
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z nami!
Robert Muras -Prezes Zarządu
tel.605659204