Skip to content
Main Menu
  • Strona główna
  • Aktualności
  • O nas
  • Wynajem Sal
  • Partnerzy
  • Działalność
  • Przetargi/Zapytania ofertowe
  • Kontakt
CSiR

CSiR

Centrum Samorządności i Regionalizmu

  • Strona główna
  • Aktualności
  • O nas
  • Wynajem Sal
  • Partnerzy
  • Działalność
  • Przetargi/Zapytania ofertowe
  • Kontakt

Dotacje dla branży HoReCa Działanie A1.2.1 KPO

  • Home
  • 2024
  • marzec
  • 18
  • Dotacje dla branży HoReCa Działanie A1.2.1 KPO
18 marca 202419 marca 2024 admin

Wysokość i forma dotacji:
Wsparcie udzielane będzie w formie bezzwrotnych dotacji w ramach pomocy de minimis.

  • Maksymalna wartość netto inwestycji: 600 000,00 PLN.
  • Maksymalna wartość dotacji: 540 000,00 PLN.
  • Wysokość dofinansowania: do 90% kosztów netto (podatek VAT nie podlega dofinansowaniu).
  • Minimalna dotacja 50 000,00 PLN

Kto może składać wniosek o dotację?
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z całej Polski prowadzące działalność w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura w ramach następujących kodów PKD:
55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów
77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
79.11.A Działalność agentów turystycznych
79.11.B Działalność pośredników turystycznych
79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
91.02.Z Działalność muzeów,
91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej

Na co można przeznaczyć dotację?
Dotację można przeznaczyć na unowocześnienie lub dywersyfikację prowadzonej działalności, w szczególności na:

  • budowę, rozbudowę, modernizację obiektów i bazy usługowej;
  • zakup środków trwałych;
  • inwestycje w OZE, zmniejszenie odpadów i zużycia energii (tzw. „zielona” transformacja);
  • zakup i wdrożenie technologii cyfrowych (oprogramowanie, automatyzacja);
  • szkolenia dla pracowników.

Przykładowe wydatki
– sprzęt gastronomiczny
– meble kuchenne/ogrodowe
– klimatyzacja/wentylacja
– fotowoltaika/pompy ciepła/magazyny energii
– roboty budowlane (w tym remont obiektu, budowa tarasu)
– budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
– namiot gastronomiczny
– urządzenia służące zmniejszeniu zużycia surowców i materiałów
– urządzenia do zmniejszenia ilości odpadów
– stacje ładowania aut elektrycznych
– stacja parkowania/naprawy rowerów
– systemy automatyki budynków
– systemy rezerwacji online
– system kluczy elektronicznych
– systemy zarządzania przedsiębiorstwem
– systemy automatyzujące pracę kuchni/kelnerów
– szkolenia z zakresu technologii IT, zarządzania informacjami i danymi, zarządzania ryzykiem
– opracowanie procedur technicznych

Przykładowa dywersyfikacja

  • rozszerzenie usług restauracji o usługi cateringowe
  • rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
  • wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia
  • rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
  • rozszerzenie oferty hotelu o wypożyczalnię sprzętu wodnego

Najważniejsze wymogi konkursu:

  • odnotowanie spadku obrotów w wysokości co najmniej 30% w roku 2021 lub 2020, liczonych rok do roku
  • realizacja projektu nie może rozpocząć się wcześniej niż po dniu złożenia wniosku o dofinansowanie oraz zakończyć nie później niż 31.01.2026 r.;
  • brak możliwość zmiany profilu działalności na inny kod PKD niż wskazany w regulaminie konkursu;
  • rozliczenie inwestycji odbywać się będzie na podstawie dokumentów księgowych
  • na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP (prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru);
  • przewidywane wsparcie w formie zaliczki* oraz refundacji (*zgodnie z projektem regulaminu, do potwierdzenia w ostatecznym dokumencie);
  • wykluczony zakup gruntu i gotowej nieruchomości;
  • wnioskodawcy będą składać wnioski wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI) dostępnego na stronie lsi.parp.gov.pl
  • wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek

Kiedy będzie można złożyć wniosek?

Nabór wniosków zostanie uruchomiony w okresie marzec/ kwiecień 2024 r.

Nasza oferta:
I. Przygotowanie wniosku o dofinansowanie w konkursie KPO A.1.2.1 dla branży HoReCa. oraz doradztwo w pozyskiwaniu dotacji na inwestycje

I rata (opłata wstępna – po podpisaniu umowy): 2 500,00 PLN brutto
II rata (premia za sukces): w wysokości 5% brutto od przyznanej dotacji*
(* nie mniej niż 15 000,00 PLN brutto)

II. Usługa doradcza w zakresie rozliczenia projektu, przygotowania do kontroli, zachowania okresu trwałości
Rozliczenie za godzinę konsultacji w wysokości 200,00 PLN brutto/h

Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z nami!

Robert Muras -Prezes Zarządu
tel.605659204

Aktualności

Nawigacja wpisu

„Kreatorzy Przedsiębiorczości – Edycja II” -Nowość !!!

Hosted & created by

logo

AP Web Developer

Szukaj

© Copyright 2009 CSiR - Wszelkie prawa zastrzeżone
Education Mind by Axle Themes